The Gateway to Large Investments
in Cyprus

en

Άντληση κεφαλαίων διεθνών επενδυτών εξετάζει ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων

Συμφωνήθηκε η ανάληψη κοινών δράσεων με το ΧΑΚ

Εναλλακτικούς τρόπους εξεύρεσης κεφαλαίων για επενδύσεις διερευνά ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων. Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Συνδέσμου με το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) συζητήθηκε το ζήτημα της άντλησης κεφαλαίων μέσω του ΧΑΚ και οι δυνατότητες που προσφέρει το Χρηματιστήριο, στην προσέλκυση επενδύσεων απο το εξωτερικό.

Πιο συγκεκριμένα, το ΧΑΚ παρουσίασε στο Σύνδεσμο Μεγάλων Αναπτύξεων το γενικό πλαίσιο λειτουργίας του, τις διάφορες αγορές του, τις ειδικές προυποθέσεις εισαγωγής των τίτλων και τα πλεονεκτήματα εισαγωγής των τίτλων στο ΧΑΚ.

Ειδικότερα, τονίστηκε ότι οι επενδυτές μπορούν να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα του φορολογικού καθεστώτος, σε συνάρτηση με επενδύσεις στο ΧΑΚ καθώς τα κέρδη από τη διάθεση μετοχών στο ΧΑΚ που εξαιρούνται από οποιαδήποτε φορολογία. Επιπλέον, επισημάνθηκε ότι έχει καταργηθεί το ειδικό τέλος επί των Χρηματιστηριακών Συναλλαγών στην πώληση αξιών (που ίσχυε προηγουμένως), ενώ τα μερίσματα σε μη φορολογικούς κατοίκους Κύπρου εξαιρούνται από το φόρο εισοδήματος, φόρο άμυνα κ.α.

Σημαντικό πλεονέκτημα για τις εταιρείες που επιθυμούν να ενταχθούν στο ΧΑΚ αποτελεί και η μείωση απο το 30% στο 3% του ποσοστού φόρου για Έκτακτη Αμυντική Εισφορά για Φυσικά πρόσωπα και Ταμεία Προνοίας που επενδύουν στα Εταιρικά Ομόλογα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων Ανδρέας Δημητριάδης ζήτησε ενημέρωση κατά πόσο το ΧΑΚ έχει τη δυνατότητα για εξασφάλιση κεφαλαίων για τις εταιρείες – μέλη του Συνδέσμου, απο διεθνή θεσμικά κεφάλαια, καθώς και Ευρωπαϊκές Αγορές που συνεργάζεται το ΧΑΚ. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου του ΧΑΚ Μαρίνος Χριστοδουλίδης από τη μεριά του υπογράμμισε ότι αποτελεί πλεονέκτημα για τους διεθνείς επενδυτές το γεγονός ότι το ΧΑΚ εφαρμόζει τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς που διασφαλίζουν τη διαφάνεια.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο ζήτημα της αποκρατικοποίησης του ΧΑΚ, με τον κ Χριστοδουλίδη να τονίζει ότι με τον ερχομό στην Κύπρο ενός διεθνούς και εγνωσμένου κύρους Χρηματιστηρίου, θα δημιουργηθούν μεγαλύτερες ευκαιρίες για προσέλκυση πρόσθετων επενδύσεων οι οποίες αναμένεται να συμβάλουν στην ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας.

Ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων και το ΧΑΚ συμφώνησαν όπως εξεταστεί η δυνατότητα συμπερίληψης εταιρειών μεγάλων αναπτύξεων στην παρουσίαση (road – show) που οργανώνει κάθε χρόνο το Χρηματιστήριο στην Αθήνα.