The Gateway to Large Investments
in Cyprus

en

Επιτακτική ανάγκη οι αποκρατικοποιήσεις

Η σωστή υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων μπορεί να αποφέρει σημαντικά
οφέλη στις επιχειρήσεις, στους καταναλωτές, στο κράτος και στην οικονομία ευρύτερα

Είναι κοινή διαπίστωση ότι η Κύπρος χρειάζεται τις σοβαρές ξένες επενδύσεις, που να προσθέσουν αξία στην οικονομία, δημιουργώντας ευρύτερο αναπτυξιακό όφελος και νέες θέσεις εργασίας. Εύκολες και μαγικές λύσεις, ωστόσο, δεν υπάρχουν. Για να μας εμπιστευθούν οι ξένοι επενδυτές, χρειάζεται να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον.

Η σταθεροποίηση της οικονομίας, η έξοδος από την ύφεση και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αποτελούν αναμφίβολα θετική εξέλιξη, όμως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως το τέλος της διαδρομής. Αλλά, ως ένα αποφασιστικό βήμα για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και την επιστροφή στην ευημερία.

Οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν βασική προϋπόθεση, σε συνδυασμό με την πάταξη της γραφειοκρατίας και τον εκσυγχρονισμό δομών και πρακτικών στη Δημόσια Υπηρεσία, για τη δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Η νέα Βουλή, οφείλει να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, αφήνοντας την οικονομία έξω από μικροπολιτικά παιγνίδια εντυπώσεων και σκοπιμοτήτων. Πρέπει να συμβάλει εποικοδομητικά στις προσπάθειες για προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο νησί και προοπτικών ανάπτυξης σε ανταγωνιστικούς και απαιτητικούς τομείς της οικονομίας όπως οι τηλεπικοινωνίες, τα λιμάνια και η ενέργεια.

Η σωστή υλοποίηση των αποκρατικοποιήσεων μπορεί να αποφέρει σημαντικά οφέλη στις επιχειρήσεις, στους καταναλωτές, στο κράτος και στην οικονομία ευρύτερα:

• Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας
Εάν γίνουν προσεκτικά και στη βάση ενός μελετημένου σχεδιασμού, οι αποκρατικοποιήσεις συνεπάγονται ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας. Θα καταστήσουν την Κύπρο πιο ανταγωνιστική, πιο ελκυστική για επενδύσεις και πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα.

• Δημιουργία νεών θέσεων εργασίας
Οι επενδύσεις θα φέρουν ανάπτυξη και η ανάπτυξη θα δώσει ώθηση στην προσπάθεια για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

• Αύξηση παραγωγικότητας
Οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν περισσότερα κίνητρα, αλλά και την ικανότητα να είναι παραγωγικότερες, αποδοτικότερες και ως αποτέλεσμα να επιδιώκουν τη διαρκή βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν.

• Αποφάσεις σε τεχνοκρατική βάση
Στους συγκεκριμένους οργανισμούς, οι στόχοι θα τίθενται σε τεχνοκρατική και αντικειμενική βάση, ενώ εξαλείφεται η πολιτική παρέμβαση στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

• Έσοδα στα δημόσια ταμεία
Οι αποκρατικοποιήσεις μπορούν να αποφέρουν σημαντικά έσοδα στα δημόσια ταμεία, ενώ ενδεχόμενη αυξημένη κερδοφορία θα σημαίνει περισσότερα έσοδα για το κράτος από τη φορολογία, όπως επίσης και υψηλότερα μερίσματα αναλόγως του ποσοστού επί του μετοχικού κεφαλαίου που θα διαθέτει το κράτος. Χρήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν για το κοινωνικό κράτος και τη μείωση του δημόσιου χρέους.

Η Κύπρος θα βγει κερδισμένη από τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων. Φτάνει να προσεγγίσει το συγκεκριμένο θέμα χωρίς παρωπίδες, αγκυλώσεις και ιδεοληψίες. Είμαστε, από τις ελάχιστες χώρες στην ΕΕ που δεν έχουμε προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις στους συγκεκριμένους τομείς. Και αυτό ενώ έχουμε ενώπιών μας το επιτυχημένο παράδειγμα αποκρατικοποίησης των κυπριακών αεροδρομίων και την περίπτωση της Eurocypria. Ας συμπεριφερθούμε υπεύθυνα.

 

Ανδρέας Δημητριάδης

Πρόεδρος Σύνδεσμου Μεγάλων Αναπτύξεων