The Gateway to Large Investments
in Cyprus

en

Στόχος μας η προστασία και η διαφύλαξη του περιβάλλοντος

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε να αναπτύσσεται μία έντονη παραφιλολογία για  συγκεκριμένες πρόνοιες που δήθεν περιλαμβάνει ο Περί της Διευκόλυνσης των Στρατηγικών Αναπτύξεων Νόμος, οι οποίες επιδιώκουν την παράκαμψη των ενδεδειγμένων περιβαλλοντικών μελετών.

Κατανοώντας τις όποιες ανησυχίες για το περιβάλλον, τις οποίες και συμμεριζόμαστε, ως Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων σε καμία περίπτωση δεν επιδιώξαμε να παρακάμψουμε τις περιβαλλοντικές μελέτες που απαιτούνται για τις επιπτώσεις που μπορεί να προκύψουν από την υλοποίηση μεγάλων στρατηγικών αναπτύξεων.

Ο Περί της Διευκόλυνσης των Στρατηγικών Αναπτύξεων Νόμος που κατατέθηκε το 2019 και εγκρίθηκε από το τότε Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει ειδική πρόνοια η οποία δεν δίνει τη δυνατότητα παράκαμψης των ενδεδειγμένων περιβαλλοντικών και πολεοδομικών ελέγχων. Αντίθετα, ο εκάστοτε επενδυτής υποχρεούται να διεξάγει και να καταθέσει Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον σύμφωνα με τον Περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμο. Ως εκ τούτου ο Σύνδεσμος μέσω του νομοσχεδίου όχι μόνο δεν υποβαθμίζει τη σημασία του περιβάλλοντος, αλλά διασφαλίζει πως οι αναπτύξεις δεν θα είναι επιβλαβείς.

Μέσα από το νομοσχέδιο, ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων επιδιώκει την απλοποίηση των διαδικασιών που απαιτούνται από κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία, και την ύπαρξη αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων για την έκδοση αδειοδοτήσεων ώστε η Κύπρος να καταστεί ένας ανταγωνιστικός επενδυτικός προορισμός. Δεν μπορούμε να λέμε ότι θέλουμε να ενθαρρύνουμε την προσέλκυση ξένων επενδύσεων χωρίς να πράττουμε τα δέοντα για να τις προσελκύσουμε. Ένας ξένος επενδυτής που επιθυμεί να επενδύσει στην Κύπρο αναμένει πως το αίτημά του θα εξεταστεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι οι μεγάλες επενδύσεις άνω των €20 εκατομμυρίων, να εξασφαλίζουν όλες τις απαιτούμενες άδειες εντός 12 μηνών. Αυτή τη στιγμή ο Σύνδεσμος εκπροσωπεί μεγάλα στρατηγικά έργα αξίας πέραν των 8 δισεκατομμυρίων, τα οποία παραμένουν στάσιμα λόγω των πολύπλοκων και χρονοβόρων διαδικασιών.

Αναμένουμε από την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών η οποία εξετάζει το ζήτημα, όπως και από όλα τα κόμματα, να προχωρήσουν με την προώθηση και την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου προς όφελος του τόπου. Η προσέλκυση και η υλοποίηση μεγάλων στρατηγικών αναπτύξεων θα έχει πολλαπλά οφέλη για την κυπριακή οικονομία. Πέραν των θέσεων εργασίας υψηλού επιπέδου που θα προκύψουν, δίδεται μεγάλη ώθηση στην οικοδομική βιομηχανία και στους παρεμφερείς με αυτήν κλάδους, ενώ η Κύπρος μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό αν όχι παγκόσμιο επιχειρηματικό, τουριστικό και επενδυτικό κέντρο.