The Gateway to Large Investments
in Cyprus

en

Συνέντευξη Προέδρου Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων Αντρέα Δημητριάδη, στο Περιοδικό Forbes

Πόσα μέλη περιλαμβάνει ο Σύνδεσμος και τι αξίας έργα διαχειρίζονται σήμερα;

Ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων συστάθηκε το 2013, σε μία προσπάθεια να συνταχθούν και να οργανωθούν οι Κύπριοι επιχειρηματίες που διαχειρίζονται μεγάλες αναπτύξεις, ως προς το κοινό όφελος του τόπου. Αυτή τη στιγμή ως Σύνδεσμος έχουμε 15 εγγεγραμμένα μέλη, με 9 από αυτά να απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο. Ο Σύνδεσμος είναι μέλος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ).

Όλα τα μέλη μας έχουν υλοποιήσει ή προωθούν προς υλοποίηση μερικά από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής και ανάπτυξης στην Κύπρο. Κάποια από αυτά έχουν ολοκληρωθεί, μερικά βρίσκονται υπό κατασκευή και άλλα είναι στο στάδιο του σχεδιασμού. Το χαρτοφυλάκιο των μελών μας περιλαμβάνει μεγάλα και αξιόλογα εμπλουτιστικά έργα όπως μαρίνες, αναπτύξεις γηπέδων γκολφ, το καζίνο, πανεπιστήμια, ιατρικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, τεχνολογικά πάρκα, ερευνητικά κέντρα, μεγάλα τουριστικά έργα και συγκροτήματα και άλλες αναπτύξεις.

Για να μπορεί να γίνει κάποιος μέλος του Συνδέσμου, βάσει καταστατικού, πρέπει να αναπτύσσει έργα πέραν των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Ως εκ τούτου, απαντώντας και στην ερώτησή σας, η συνολική αξία των αναπτύξεων που έχουν επενδύσει ή προωθούν τα μέλη μας, ξεπερνά τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό καταδεικνύει και τη μεγάλη σημασία που έχει για την οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κύπρου ο Σύνδεσμος μας και τα μέλη του: να προσελκύουμε επενδύσεις, να υλοποιούμε έργα υποδομής και ανάπτυξης που ενισχύουν το τουριστικό μας προϊόν και γενικότερα την οικονομία του τόπου, να δημιουργούμε θέσεις εργασίας και προοπτικές ανάπτυξης και ευημερίας.


Πόσο επηρέασε η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τις προσπάθειες για εξεύρεση ξένων επενδυτών;

Τα όσα συνέβησαν και συμβαίνουν -μετά και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία- επηρέασαν σημαντικά το παγκόσμιο κοινωνικοοικονομικό γίγνεσθαι, οπότε ήταν αναπόφευκτο ότι θα επηρέαζαν και τον τομέα των επενδύσεων.

Στο παρόν στάδιο τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά. Ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων και τα μέλη του εξετάζουν και αξιολογούν τα δεδομένα, κυρίως το κατά πόσο μπορεί να αναπληρωθεί το επενδυτικό κενό που άφησε η φυγή και η αναστολή των ρωσικών και ουκρανικών επενδύσεων από την Κύπρο. Δεν σας κρύβω ότι γίνονται σκέψεις για αλλαγή στρατηγικής, κάνοντας στροφή προς την Ευρώπη. Είναι μία μεγάλη αγορά που μπορεί να έχει μικρότερα κέρδη, ωστόσο εμπεριέχει λιγότερους κινδύνους και ρίσκα. Λόγω της κατάστασης έχουν επηρεαστεί σημαντικά τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονταν εν εξελίξει, υπάρχει όμως ενδιαφέρον από επενδυτές άλλων χωρών, εκτός Ρωσίας, κυρίως στο κομμάτι του headquarting και αυτό είναι μια αισιόδοξη εξέλιξη.


Δηλαδή υπάρχουν εταιρείες που θέλουν να μεταφέρουν την έδρα τους στην Κύπρο;

Εδώ και λίγο καιρό υπάρχει ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες χωρών όπως ο Λίβανος και η Ιαπωνία, για μεταφορά των κεντρικών ή των περιφερειακών γραφείων τους στην Κύπρο. Ουσιαστικά επιθυμούν να μεταστεγάσουν ένα σεβαστό αριθμό υπαλλήλων στη χώρα μας, λόγω ευνοϊκότερων συνθηκών και της στρατηγικής θέσης της Κύπρου. Ως Σύνδεσμος στοχεύουμε στη προσέλκυση τέτοιων επενδύσεων για αξιοποίηση των υφιστάμενων μεγάλων κτιρίων που διαθέτουμε. 

 

Πώς κρίνετε τα αντανακλαστικά που επέδειξε το κράτος με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και ποιες ενέργειες θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν απ’ εδώ και πέρα;

Σε γενικές γραμμές τα αντανακλαστικά του κράτους ήταν άμεσα και αποτελεσματικά. Δεν σας κρύβω ωστόσο, πως αναμέναμε να δούμε πιο στοχευμένα μέτρα όσο αφορά την προέλκυση ξένων επενδύσεων. Υστερούμε κατά πολύ έναντι του ανταγωνισμού και είναι αναγκαίο να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα μέσα από ένα ορθό νομικό πλαίσιο, ώστε να γίνουμε ξανά ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις. Η αρχή μπορεί να γίνει εξετάζοντας όλα όσα προσφέρουν οι άλλες ανταγωνιστικές προς εμάς χώρες.

 

Ποιο είναι το ιδανικό προφίλ επενδυτή κατά την άποψη σας;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο προφίλ επενδυτή στο οποίο στοχεύουμε και θεωρώ πως τέτοιοι περιορισμοί δεν εξυπηρετούν κάτι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον. Αυτό που θα έπρεπε να μας ενδιαφέρει είναι να προσελκύσουμε παραγωγικές επενδύσεις με μακροπρόθεσμα οφέλη και γιατί όχι, δυνατότητες εξέλιξης ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τέτοιες επενδύσεις θα μπορούσαν να αφορούν στους τομείς της τεχνολογίας, της ενέργειας και της προσφοράς υπηρεσιών υψηλού επαγγελματικού επιπέδου. Η Κύπρος μπορεί και πρέπει να καταστεί επιχειρηματικό κέντρο. Ειδικά εάν λάβουμε υπόψη τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει έναντι του ανταγωνισμού.

Ποια είναι αυτά;

Εκτός του ότι είμαστε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται, διαθέτουμε ένα άψογα καταρτισμένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο είναι πολυλειτουργικό, δεξιότητα απαραίτητη στην εποχή μας. Επιπλέον, παρά τα όσα συμβαίνουν με την Τουρκία, η Κύπρος εξακολουθεί να παραμένει μια ασφαλής χώρα, με χαμηλούς δείκτες εγκληματικότητας και με καλές φιλικές σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, γεγονός που αποτρέπει εξωγενείς επεμβάσεις άρα προσφέρει σταθερότητα.