The Gateway to Large Investments
in Cyprus

en

Πώς ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων έχει διαμορφώσει το πεδίο της ανάπτυξης στην Κύπρο

Τα τελευταία χρόνια, η εικόνα της χώρας μας σε ό,τι αφορά τα αναπτυξιακά έργα έχει αλλάξει σε εντυπωσιακό βαθμό. Οι μαρίνες στη Λεμεσό και την Αγία Νάπα, έρχονται μεταξύ άλλων να διαμορφώσουν τον χάρτη των αναπτύξεων στην Κύπρο.

Το χαρτοφυλάκιο των 19 μελών του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, περιλαμβάνει υπερσύγχρονα ιατρικά και διαγνωστικά κέντρα, μοντέρνα σχολεία, καλαίσθητα πανεπιστημιακά κτίρια, γήπεδα γκολφ, εμπορικά και οικιστικά κτίσματα, με τη συνολική αξία τους να ανέρχεται 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Σύνδεσμος δημιουργήθηκε το 2013 σε μια προσπάθεια να ενδυναμώσει και να ενισχύσει τον κατασκευαστικό κλάδο στην Κύπρο και έκτοτε καταδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο που επιτελεί ο τομέας στη χώρα μας. Μάλιστα, τα νέα έργα που έχουν τροχιοδρομηθεί από τα μέλη του αναμένεται να δημιουργήσουν περίπου 6 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την εγχώρια οικονομία.

Τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, άλλωστε, έχουν πολλαπλά οφέλη για την Κύπρο. Προωθούν τους στρατηγικούς στόχους του κράτους για ανάπτυξη και οδηγούν στην εισροή εσόδων στα κρατικά ταμεία, ενισχύοντας έτσι την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. Η πολύτιμη συμβολή του κατασκευαστικού τομέα στην κυπριακή οικονομία είναι διαχρονική και αυτό διαφαίνεται από το γεγονός ότι συνεισφέρει από 15 έως και 17% κάθε χρόνο στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας μας, ενώ εργοδοτεί πέραν των 40 χιλιάδων εργαζόμενων. Αυτά τα δεδομένα πιστοποιούν ότι ο κατασκευαστικός κλάδος είναι ένας βασικός πυλώνας της κυπριακής οικονομίας.

Παράλληλα, χάρη στην τεράστια συμβολή των μεγάλων αναπτύξεων, η Κύπρος βρίσκεται σε πορεία ανάδειξης της σε σύγχρονο περιφερειακό επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο. Για τον σκοπό αυτό, η στρατηγική που έχει αναπτύξει ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων κινείται σε δύο άξονες.

Ο πρώτος άξονας επικεντρώνεται στη διαμόρφωση ενός ισχυρού δικτύου προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων, αλλά και ευρύτερα στην προώθηση των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η επιλογή της Κύπρου για επενδύσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, τα μέλη του Συνδέσμου βρίσκονται σε συνεχείς επαφές με χώρες του εξωτερικού, ενώ παράλληλα, ο Σύνδεσμος διατηρεί δίαυλο επικοινωνίας με αντίστοιχους Οργανισμούς στο εξωτερικό, προβάλλοντας τόσο τα έργα που έχει στο χαρτοφυλάκιο του, όσο και την Κύπρο ως επενδυτικό προορισμό.

Ο δεύτερος άξονας στον οποίο κινείται η στρατηγική του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, επικεντρώνεται στη διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών ώστε η Κύπρος να καταστεί η ιδανική επιλογή για επενδύσεις. Ο Σύνδεσμος επιδιώκει μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο με αρμόδιους φορείς να συμβάλλει στη δημιουργία ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Στόχος να δημιουργήσει ένα κλίμα με σύγχρονες δομές και πρακτικές, με μία ευέλικτη και αποτελεσματική δημόσια υπηρεσία, που θα συνδυάζει γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες.

Η Κύπρος πληροί όλες τις προδιαγραφές για να αναδειχθεί σε ένα σύγχρονο περιφερειακό επιχειρηματικό κέντρο, καθώς και σε έναν ελκυστικό επενδυτικό και τουριστικό προορισμό. Στην πορεία για επίτευξη αυτού του  οράματος, οι μεγάλες αναπτύξεις θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κυπριακή οικονομία και να ενισχύουν την ευημερία του τόπου. Αυτό έκανε ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων στη δεκαετή του πορεία. Αυτό θα συνεχίσει να κάνει και στο μέλλον.