The Gateway to Large Investments
in Cyprus

en

Συνέντευξη Προέδρου Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων Αντρέα Δημητριάδη, στο Περιοδικό Forbes

Απαραίτητη θεώρει τη δημιουργία υφυπουργείου ανάπτυξης στην Κύπρο ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων. Σε συνέντευξη στο Forbes o Πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέας Δημητριάδης τονίζει πως το συγκεκριμένο υφυπουργείο θα μπορούσε να στεγάσει μια ενιαία υπηρεσία εξυπηρέτησης επενδυτών τόσο για στρατηγικές, όσο και για άλλες επενδύσεις και θα μπορούσε να συμβάλει στην προώθηση της Κύπρου ως σύγχρονου περιφερειακού επιχειρηματικού κέντρου.

Σε ποιο βαθμό επηρεάστηκαν τα μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην Κύπρο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν;

Αναπόφευκτα, ο εν εξελίξει πόλεμος στην Ουκρανία, έχει επηρεάσει τον τομέα των επενδύσεων στη χώρα μας και συνεπώς την προσέλκυση και υλοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων. Καθώς είμαστε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις του πολέμου για περισσότερο από ένα χρόνο, ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων βρίσκεται σε μία συνεχή διαδικασία αξιολόγησης των δεδομένων, επιδιώκοντας την αναπλήρωση του επενδυτικού κενού που άφησε η φυγή και η αναστολή των ρωσικών και ουκρανικών επενδύσεων από την Κύπρο.

Πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε πως παρά τις επιπτώσεις στα μεγάλα αναπτυξιακά έργα, το ενδιαφέρον από επενδυτές άλλων χωρών, πέραν της Ρωσίας, παραμένει ενεργό – ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά το headquartering. Παράλληλα, ο Σύνδεσμός μας μελετά και το ενδεχόμενο αλλαγής στρατηγικής και στροφής προς την Ευρώπη, η οποία διαθέτει μία μεγάλη αγορά, με λιγότερους κινδύνους και ρίσκα.

ΕΡΓΑ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ €8 ΔΙΣ

Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα του Συνδέσμου σας και ποια είναι η συνολική τους αξία;

Μετρώντας 10 χρόνια ζωής, ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων έχει σήμερα 15 εγγεγραμμένα μέλη, τα οποία έχουν υλοποιήσει ή εργάζονται προς την υλοποίηση μεγάλων έργων υποδομής και ανάπτυξης στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, κάτω από την ομπρέλα του Συνδέσμου μας βρίσκονται αξιόλογα εμπλουτιστικά έργα όπως μαρίνες, αναπτύξεις γηπέδων γκολφ, το καζίνο, πανεπιστήμια, ιατρικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, τεχνολογικά πάρκα, ερευνητικά κέντρα, μεγάλα τουριστικά έργα, συγκροτήματα και άλλες αναπτύξεις.

Προϋπόθεση για την εισδοχή κάποιου νέου μέλους στον Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, αποτελεί η ανάπτυξη έργων πέραν των €50 εκατ. Συνεπώς, η συνολική αξία των αναπτύξεων που έχουν επενδύσει η προωθούν τα μέλη μας τη δεδομένη στιγμή, ξεπερνά τα €8 δισ. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει τη μεγάλη σημασία που έχει για την οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της Κύπρου ο Σύνδεσμος και τα μέλη του. Προσελκύουμε επενδύσεις, υλοποιούμε έργα υποδομής και ανάπτυξης που ενισχύουν το τουριστικό μας προϊόν και γενικότερα την οικονομία του τόπου, ενώ την ίδια στιγμή δημιουργούμε θέσεις εργασίας και προοπτικές ανάπτυξης.


Τι θα έπρεπε κατά την άποψη σας να κάνει το κράτος για να βοηθήσει το έργο σας; Θεωρείτε πως η γραφειοκρατία απομακρύνει επενδύσεις από την Κύπρο;

Ο Σύνδεσμος και τα μέλη του έχουν εκφράσει κατά καιρούς τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς σε σχέση με την πορεία των μεγάλων αναπτύξεων στην Κύπρο, παραθέτοντας σειρά από εισηγήσεις για την επίλυση τους. Κατ’ αρχάς, ως χώρα αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ανταγωνισμού και συνεπώς υπάρχει η ανάγκη για προσφορά κινήτρων που μέσα από ένα ορθό νομικό πλαίσιο θα καταστήσουν την Κύπρο ξανά ένα ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις. Μελετώντας τα δεδομένα σε άλλες, ανταγωνιστικές προς εμάς, χώρες θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε και τη δική μας στρατηγική. Ως έχει η κατάσταση σήμερα, ένας επενδυτής που θέλει να προχωρήσει σε μία επένδυση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με μία δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία. Αυτό συμβαίνει λόγω της γραφειοκρατίας και των ατέρμονων διαδικασιών, οι οποίες καταλήγουν να είναι αποτρεπτικές και ασύμφορες.

ΕΝΙΑΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

Άρα τι εισηγείστε πως πρέπει να γίνει;

Η δημιουργία ενός Υφυπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, το οποίο θα στεγάσει μια Ενιαία Υπηρεσία Εξυπηρέτησης Επενδυτών για Στρατηγικές Επενδύσεις αλλά και μια Υπηρεσία Μίας Στάσης (One Stop Shop), εκτιμούμε πως θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην επιτάχυνση των διαδικασιών, στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και ως εκ τούτου στην προσέλκυση και εν τέλει την αδειοδότηση μεγάλων αναπτυξιακών έργων. Αυτές οι υπηρεσίες, πιστεύουμε πως θα συνεισφέρουν σημαντικά στην προώθηση της Κύπρου ως σύγχρονου περιφερειακού επιχειρηματικού κέντρου, όπως επίσης και ως ελκυστικού επενδυτικού και τουριστικού προορισμού, προσδίδοντας έτσι νέα δυναμική στις προσπάθειες που καταβάλλονται για άνοδο της χώρας μας στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας.