The Gateway to Large Investments
in Cyprus

en

Το θετικό πρόσημο των μεγάλων αναπτύξεων στην Κύπρο

Τα εγκαίνια του City of Dreams Mediterranean στη Λεμεσό τον περασμένο Ιούλιο, σηματοδότησαν ένα συναρπαστικό κεφάλαιο για την Κύπρο. Μια ακόμα απόδειξη ότι τα μεγαλεπήβολα έργα που εκπροσωπεί ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων συνιστούν ένα καίριο πυλώνα της κυπριακής οικονομίας, που πέραν από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τοποθετεί τη χώρα μας σε ένα κομβικό σημείο του επιχειρηματικού και ποιοτικού τουρισμού, διεθνώς.

Αναμφίβολα, το City of Dreams Mediterranean είναι ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στην Κύπρο. Mε τη συνολική επένδυση να ξεπερνά τα €600 εκατομμύρια, αποτελεί το μεγαλύτερο πολυθεματικό casino resort της Ευρώπης.

Ουσιαστικά είναι μια επένδυση για το ίδιο το μέλλον της χώρας μας, καθώς αναμένεται να προσελκύει γύρω στις 300 χιλιάδες νέους τουρίστες ανά έτος. Παράλληλα, δημιουργεί νέες, εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας το τουριστικό προϊόν του νησιού μας και κατ’ επέκταση την οικονομία του τόπου μας.

Τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα εκτός του ό,τι προωθούν τους στρατηγικούς στόχους του κράτους για ανάπτυξη, οδηγούν στην προσέλκυση άμεσων επενδύσεων από το εξωτερικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εισροή φορολογικών εσόδων στα κρατικά ταμεία και την επιστροφή της κυπριακής οικονομίας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, καθώς και στην επενδυτική βαθμίδα των διεθνών οίκων αξιολόγησης.

Είναι εμφανές ότι η χώρα μας πληροί όλες τις προδιαγραφές για να καταστεί ένα παγκόσμιο επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο. Αυτό τον σκοπό επιτελεί και ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων, ο οποίος συστάθηκε το 2013, με στόχο τη δημιουργία ενός οργανωμένου συνόλου  που θα ενδυνάμωνε την υφιστάμενη δυναμική του κατασκευαστικού κλάδου στην Κύπρο, προωθώντας ζητήματα που αφορούν στην οικονομική, την επιχειρηματική, την κοινωνική και την περιβαλλοντολογική ανάπτυξή του τόπου μας.

Τα 15 μέλη που εκπροσωπεί διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιο τους μερικά από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα, με την αξία τους να υπερβαίνει τα €8 δισεκατομμύρια. Εκτός από το City of Dreams Mediterranean, τις Μαρίνες Λεμεσού και Αγίας Νάπας που έχουν ήδη ανοίξει για το κοινό, το Neapolis Smart Eco City αποτελεί μια μεγάλη ανάπτυξη πολλαπλών χρήσεων που θα δημιουργήσει εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας. Αναμένεται παράλληλα να προσελκύσει εταιρείες από το εξωτερικό για εγκατάσταση στο επιχειρηματικό πάρκο, όπως και μεγάλο αριθμό φοιτητών, συνεισφέροντας σημαντικά στην οικονομία της Πάφου και της Κύπρου γενικότερα.

Επιπρόσθετα, το αναπτυξιακό έργο Limassol Hills Golf Resort θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σταθμό βιολογικού καθαρισμού του νερού, φωτοβολταϊκό πάρκο και δημόσιους χώρους πρασίνου. Για την υλοποίησή του αναμένεται να εργοδοτηθούν περίπου 2,700 άτομα στο στάδιο της κατασκευής και άλλα 750 περίπου κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του θερέτρου. Με την ολοκλήρωσή του έργου υπολογίζεται να αυξηθεί η επισκεψιμότητα στην περιοχή και να ανοιχτούν νέες θέσεις εργασίας στις γειτνιάζουσες κοινότητες. Το κράτος έχει ήδη έσοδα εκατομμυρίων από τα αντισταθμιστικά τέλη και τα λοιπά δικαιώματα, ενώ στο μέλλον θα επωφεληθεί εξίσου από άμεσους και έμμεσους φόρους.

Σημαντικά οφέλη θα αποφέρει στο κράτος και το θέρετρο Eagle Pine Golf Resort στην επαρχία Λεμεσού, της τάξεως των €200 εκατομμυρίων και άνω. Μια επένδυση με συνολικό κόστος γύρω στα €500 εκατομμύρια, που υπολογίζεται ότι θα εργοδοτήσει 300 άτομα στις κατασκευές και τα εργοτάξια τα επόμενα 10 χρόνια. Για τη λειτουργία των Leisure Elements του θερέτρου -γήπεδο golf, club house, ξενοδοχείο και εμπορικό κέντρο- αναμένεται να εργοδοτηθούν 200 υπάλληλοι.

Αντίστοιχη εισροή στα κρατικά ταμεία θα αποφέρει και το Limassol Greens στη Λεμεσό, με το συνολικό κόστος της επένδυσης να ανέρχεται στα €400 εκατομμύρια. Για το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να δημιουργηθούν 350 άμεσες και 800 έμμεσες θέσεις εργασίας.

Ένα πρωτοποριακό και πολυσύνθετο αναπτυξιακό έργο αποτελεί το Minthis Resort στην επαρχία Πάφου, σε μια έκταση γης 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, με το συνολικό κόστος της επένδυσης να εκτιμάται στα €500 εκατομμύρια. Μια ανάπτυξη που έχει δημιουργήσει 500 μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ ένας μεγάλος αριθμός -περί των 800 ατόμων-  εργοδοτείται στις κατασκευαστικές εργασίες.

Τα εν λόγω έργα έρχονται να πιστοποιήσουν ότι η συμβολή του τομέα των μεγάλων αναπτύξεων είναι πραγματικά τεράστια, καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος εργοδοτεί πέραν των 40.000 εργαζομένων, επιβεβαιώνοντας τη συνεισφορά του τόσο στο ΑΕΠ, όσο και σε θέσεις εργασίας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε, ότι αποτελεί διαχρονικά έναν από τους βασικότερους κλάδους άνθησης της κυπριακής οικονομίας.