The Gateway to Large Investments
in Cyprus

en

8η Ετήσια Γενική Συνέλευση Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων: Έντονη ανησυχία και προβληματισμός για την Εγχώρια Οικονομία

Έντονη ανησυχία και προβληματισμό εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, κ. Αντρέας Δημητριάδης, κατά τη διάρκεια της 8ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία. Ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων εκπέμπει ύστατο σήμα κινδύνου ώστε να υπάρχει μια συντονισμένη αντίδραση και να ληφθούν άμεσα μέτρα και αποφάσεις για τη βελτίωση της εγχώριας οικονομίας.

Με την παρουσία τους τίμησαν τη Γενική Συνέλευση αξιωματούχοι από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο, αρχηγοί κομμάτων και υψηλόβαθμα στελέχη και μέλη επαγγελματικών συνδέσμων, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Χριστόδουλος Ε. Αγκαστινιώτης.

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Μεγάλων Αναπτύξεων, κ. Ανδρέας Δημητριάδης,  τόνισε ότι παρά την προβλεπόμενη και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή βελτίωση στους οικονομικούς δείκτες, παρατηρείται έντονη αβεβαιότητα και εκκρεμότητες στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας ως συνέπεια της πανδημικής κρίσης. Ο Πρόεδρος υπογράμμισε την ανάγκη για προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη, Τοπική Αυτοδιοίκηση και εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων που θα συμβάλλουν στην εισροή ξένων επενδύσεων και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση της οικονομίας. Όπως επισήμανε ο κ. Δημητριάδης, αίτημα του Συνδέσμου είναι: «η άρση της γραφειοκρατίας, των στρεβλώσεων και των εμποδίων, ώστε τα 25 μεγάλα έργα συνολικής αξίας πέραν των 7 δις ευρώ, που διαχειρίζονται τα μέλη του Συνδέσμου, να προχωρήσουν προς υλοποίηση».

Επ’ ευκαιρία της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης, επαναδιατυπώθηκαν στους παρευρισκόμενους και εμπλεκόμενους φορείς κύρια ζητήματα όπως: η σημασία ύπαρξης μιας οικονομικής διπλωματίας υπό την επίβλεψη μιας εξειδικευμένη μονάδας του Υπουργείου Εξωτερικού, η ανάγκη τροποποίησης της Πολιτικής για τα Γήπεδα Γκολφ με στόχο την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, η οριστικοποίηση του σχετικού Κεφαλαίου της Δήλωσης Πολιτικής και η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία των Μαρίνων.

Τονίστηκε επίσης η σημασία ψήφισης του Νομοσχεδίου για Διευκόλυνση των Επενδύσεων που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο το 2019 και συνεχίζει να εκκρεμεί στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ανέφερε ότι σε περίπτωση μη ψήφισης του θα πρέπει  οι προβλεπόμενες στο Νομοσχέδιο ταχύρρυθμες διαδικασίες και χρονικές προθεσμίες να εφαρμοστούν με άλλες ανάλογες διοικητικές ρυθμίσεις μέσα στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας

Κατά το τέλος της ομιλίας του,  ο Πρόεδρος του Συνδέσμου αναφέρθηκε στις εισηγήσεις που υπέβαλε ο Σύνδεσμος Μεγάλων Αναπτύξεων με υπόμνημα στο Υπουργείο Εσωτερικών και στόχο έχουν τη βελτίωση και λειτουργικότητα του υφιστάμενου Προγράμματος Μόνιμης Παραμονής στην Κύπρο (PRP). Πιο συγκεκριμένα, γίνεται εισήγηση για πολεοδομικές ρυθμίσεις, όπως η μονιμοποίηση πολεοδομικών κινήτρων, η αύξηση του συντελεστή δόμησης κατά 20% και η κατάργηση των ελάχιστων ωφέλιμων εμβαδών διαμερισμάτων. Επιπρόσθετα,  προτείνεται,  μεταξύ άλλων, η παροχή φορολογικών κινήτρων (μείωση ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος) για περαιτέρω προσέλκυση ξένων εταιρειών, η κατάργηση της φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών και η επιβολή 5% ΦΠΑ σε όλα τα ακίνητα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2022.

Βασική επιδίωξη του Συνδέσμου παραμένει η μεθοδική βελτίωση των κοινωνικών, πολεοδομικών, τουριστικών και οικονομικών κινήτρων που ενισχύουν την ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας και προσελκύουν σημαντικές και μακροχρόνιες επενδύσεις στο νησί. Πρόκειται για μια αμοιβαία προσπάθεια και συνεργασία του Συνδέσμου με την κυβέρνηση, τους αρμόδιους φορείς και τα πολιτικά κόμματα.